Aspiratorul Robot Care Poate Uda Plante si se Joaca cu Pisica

Oamenii de stiinta au reprogramat un robot aspirator pentru a-l transforma dintr-un simplu gadget de curatenie intr-un adevarat ajutor in casa, capabil sa incarce un telefon sau te ajute cu un antrenament.

Cercetatorii de la Universitatea din Bath sustin ca aspiratoarele robot, desi tot mai des intalnite in casele noastre, sunt folosite in medie mai putin de 2 ore pe zi. Cu cateva modificari inteligente, acesti roboti ar putea face mult mai mult decat sa aspire praful si sa spele podelele.

Pentru a demonstra acest potential, echipa a reprogramat un aspirator robot Roomba pentru a indeplini sarcini diverse si a propus si alte utilizari posibile, precum udatul plantelor sau interactiunea cu animalele de companie.

Acesti roboti sunt vazuti ca dispozitive simple, cu o singura functie, dar adevarul este ca sunt subutilizati. Ei pot face mult mai mult in gospodarie

a declarat Yoshiaki Shiokawa, autorul studiului.

Transformarea aspiratorului intr-un robot multifunctional ar putea fi urmatorul pas in evolutia caselor inteligente.

Conform unui studiu publicat de marketsandmarkets.com, dimensiunea pietei globale a robotilor de uz casnic a fost estimata la 10.3 miliarde de dolari in 2023 si se asteapta sa ajunga la 24.5 miliarde de dolari pana in 2028. Asta arata clar ca tot mai multi oameni integreaza astfel de dispozitive in viata de zi cu zi.

Totusi, oricine a urmarit un robot aspirator blocandu-se in marginea unui covor sau incurcandu-se in sireturile pantofilor ar putea spune ca asteptarile sunt, uneori, cam mari.

Desi ne dorim un asistent inteligent, realitatea inca are limite.

Cu toate acestea, cercetatori de la Universitatea din Bath si Universitatea din Calgary au vrut sa demonstreze ca potentialul acestor jucarii merge mult mai departe decat simpla aspirare.

Ideea lor este ca robotii de curatenie — dar si dispozitive similare, cum ar fi masinile robotizate de tuns iarba — pot fi adaptati relativ usor pentru a face mai mult.

In cadrul studiului lor, au identificat 100 de functii pe care astfel de roboti le-ar putea indeplini cu modificari minime. Ca demonstratie practica, au reprogramat un robot aspirator Roomba sa execute patru dintre aceste sarcini.

  • Incarcator mobil inteligent – un telefon a fost conectat la un aspirator robot, care fusese programat sa il urmeze pe utilizator prin casa, asigurandu-se ca acesta are mereu acces la o sursa de alimentare.
  • Antrenor personal – un proiector a fost montat pe robot, care a afisat un videoclip de antrenament direct pe perete sau chiar pe tavan, astfel incat utilizatorul sa poata urmari exercitiile in timp ce se misca liber prin camera.
  • Sistem live de monitorizare a casei – robotul a fost transformat intr-o camera care transmite imagini video in direct, util pentru verificarea cuptorului sau a altor electrocasnice de la distanta, in timp real.
  • Pe robot a fost montat un mic ecran cu mesajul „Do not disturb”. Acesta era programat sa se deplaseze intr-o anumita camera pentru a semnaliza celor din jur ca este nevoie de liniste.

Printre ideile propuse de cercetatori se numara si un robot reprogramat pentru a transporta alimentele din portbagajul masinii direct in bucatarie.

Yoshiaki Shiokawa, doctorand in cadrul Departamentului de Informatica al Universitatii din Bath, a explicat ca experimentul lor demonstreaza un lucru clar: „Cu cateva ajustari minime, un Roomba poate deveni mult mai mult decat un simplu aspirator.” „In cea mai mare parte a timpului, acesti roboti stau pur si simplu degeaba”, a remarcat el.

Pentru a le extinde functionalitatea, cercetatorii au integrat in experiment accesorii suplimentare precum un carucior, o casca si un brat robotic, echipamente pe care, ce-i drept, majoritatea utilizatorilor nu le au prin casa. Chiar si asa, Shiokawa sustine ca trebuie sa incepem sa privim acesti roboti ca pe niste potentiali asistenti multifunctionali.

„Ar trebui sa le extindem rolul dincolo de sarcinile de baza, programandu-i sa se deplaseze si sa interactioneze in mod util cu mediul din locuinta.”

Dr. Adwait Sharma, coautor al studiului, a fost de acord, adaugand ca timpul in care robotii nu fac nimic este o oportunitate nevalorificata. „Aceasta inactivitate deschide drumul catre solutii inteligente, integrate, care se pot adapta nevoilor noastre zilnice.”

surse:

Raluca
Raluca

Raluca este o entuziasta a tehnologiei cu o pasiune speciala pentru inovatia in domeniul aspiratoarelor robot. Descopera alaturi de ea cum aceste dispozitive inteligente transforma curatenia dintr-o sarcina monotona intr-o aventura eficienta si distractiva.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

toprobot.ro
Logo